ΠΜΣ «Διαπολιτισμική Επικοινωνία»

Πρόγραμμα σπουδών

Το Π.Μ.Σ. διαρθρώνεται σε τρία (3) εξάμηνα. Για την απόκτηση του Π.Μ.Σ. «Διαπολιτισμική Επικοινωνία»,  οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/ήτριες θα πρέπει να συγκεντρώσουν ενενήντα (90) ECTS. Τα μαθήματα διακρίνονται σε υποχρεωτικά και επιλεγόμενα. 

  • Στο 1ο εξάμηνο σπουδών, ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/ήτρια παρακολουθεί ένα (1) μάθημα υποχρεωτικό και τρία (3) επιλεγόμενα. 
  • Στο 2ο εξάμηνο σπουδών, παρακολουθεί ένα (1) μάθημα υποχρεωτικό και τρία (3) επιλεγόμενα μαθήματα
  • Στο 3ο εξάμηνο ασχολείται με τη συγγραφή της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας ή παρακολουθεί τέσσερα (4) επιλεγόμενα μαθήματα.

1ο Εξάμηνο - Υποχρεωτικό μάθημα

Στο 1ο εξάμηνο σπουδών, οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες παρακολουθούν το παρακάτω ένα (1) υποχρεωτικό μάθημα και τρία (3) μαθήματα επιλογής από τα προσφερόμενα μαθήματα ανά εξάμηνο.

Τύπος μαθήματος: Y, ECTS: 7.5
ΔΕ_001 Κοινωνιογλωσσολογικές προσεγγίσεις της διαπολιτισμικής επικοινωνίας

Το μάθημα εισάγει τις φοιτήτριες και τους φοιτητές σε κοινωνιογλωσσολογικές προσεγγίσεις της διαπολιτισμικής επικοινωνίας. Η επιστήμη της κοινωνιογλωσσολογίας μελετά τη γλώσσα ως κοινωνική πρακτική, εστιάζοντας στον ρόλο της στην κατασκευή ποικίλων κοινωνικών ταυτοτήτων (φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, εθνότητας). Στο πλαίσιο αυτό, πραγματευόμαστε κατασκευαστικές και κριτικές λογοαναλυτικές προσεγγίσεις, οι οποίες βλέπουν τις ταυτότητες ως κοινωνικές δράσεις που πραγματώνονται κατά τη χρήση του λόγου (γλώσσας, άλλων σημειωτικών συστημάτων) σε συγκεκριμένα συγκείμενα, αντλώντας παραδείγματα από διαπολιτισμικά περιβάλλοντα επικοινωνίας. Έμφαση θα δοθεί στους τρόπους με τους οποίους οι εθνικές και εθνοτικές ταυτότητες κατασκευάζονται σε ποικίλες πτυχές του δημόσιου λόγου (π.χ. ειδησεογραφία, τηλεοπτική μυθοπλασία, διαφημίσεις), με σκοπό την κριτική θεώρηση των εθνοπολιτισμικών στερεοτύπων στο πλαίσιο προώθησης της διαπολιτισμικής επίγνωσης.

Αναλυτική παρουσίαση του μαθήματος:
https://qa.auth.gr/el/class/1/600231470

2ο Εξάμηνο - Υποχρεωτικό μάθημα

Στο 2ο εξάμηνο σπουδών, οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες παρακολουθούν το παρακάτω ένα (1) υποχρεωτικό μάθημα και τρία (3) μαθήματα επιλογής από τα προσφερόμενα μαθήματα ανά εξάμηνο.

Τύπος μαθήματος: Y, ECTS: 7.5
ΔΕ_010 Διαπολιτισμικές συναντήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο

Στον σύγχρονο διαφοροποιημένο κόσμο είναι σημαντική η συνειδητοποίηση της διαμόρφωσης της εικόνας του «άλλου» και του «εαυτού», όπως αυτή συντελείται μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, μέσω της παράδοσης, της λογοτεχνίας, των τεχνών, της θρησκείας κοκ.

Με δεδομένες τις κοινωνικές εξελίξεις π.χ. στο μεταναστευτικό, στην άνοδο της ακροδεξιάς, στην απομόνωση λόγω Covid, στην φτώχεια και στην οικολογική καταστροφή η λογοτεχνία και η τέχνη απαντούν δυναμικά εκτός εθνοκεντρικών στερεοτύπων -και εκτός του κεντρικού αφηγήματος- και θέτουν στο επίκεντρο της συζήτησης νέες δυναμικές και πλουραλιστικές θεωρήσεις του κοινωνικού μοντέλου με άξονα πάντα τον άνθρωπο. Στόχος είναι η κατάκτηση διαπολιτισμικού -και διεπιστημονικού- γραμματισμού καθώς και η συνακόλουθη επίγνωση αυτού, που θα μπορέσει να απαντήσει στις νέες προκλήσεις, όπως έχουν διαμορφωθεί στις σημερινές κοινωνίες με τα διεθνοποιημένα και πολύγλωσσα περιβάλλοντα εργασίας που έχουν καταστήσει τις πολυεπίπεδες επικοινωνιακές δεξιότητες απαραίτητες για επιτυχείς συνεργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μάθημα δομείται από μια θεωρητική εισαγωγή, όπου θα αποσαφηνιστεί καταρχήν το θεωρητικό πλαίσιο βάσει του οποίου εξετάζονται σήμερα τα λογοτεχνικά κείμενα και οι διάφορες μορφές τέχνης και θα εξεταστούν έννοιες όπως αποεδαφοποίηση, μεταναστευτική λογοτεχνία, υβριδικές μορφές, διαπολιτισμικότητα, δημιουργία ταυτοτήτων, κρυπτοαποικιοκρατία, αποικιοκρατικές και μετα-αποικιοκρατικές σπουδές. Ο βασικός κορμός του μαθήματος ασχολείται με πρωτογενή κείμενα από την λογοτεχνία και την τέχνη, καθώς και με βασικές περιόδους της πολιτισμικής ιστορίας, όπου αναδεικνύονται οι επιμέρους προβληματισμοί. Ενδεικτικά παραδείγματα από τον 20ο αιώνα μέχρι σήμερα: Η  γερμανική κατοχή και η εξόντωση των εβραίων, η ιστορία της μετανάστευσης κατά τις δεκαετίες ’50 και ‘60, η σημερινή απορρόφηση ακαδημαϊκού προλεταριάτου στη βόρεια Ευρώπη, η οικονομική κρίση στη λογοτεχνία, ο τουρισμός και η κρυπτοαποικιοκρατία, το θέατρο και ο πρόσφυγες κά.

Στόχος του μαθήματος είναι να λειτουργήσει η ενασχόληση με τα κείμενα ως έρεισμα
α) για την αποδόμηση στερεοτύπων,
β) για τον επαναπροσδιορισμό των ταυτοτήτων και των διαπολιτισμικών σχέσεων,
γ) για την κατανόηση και αποδοχή της πολιτισμικής ετερότητας και τέλος
δ) για την αναγωγή της λογοτεχνίας σε οικουμενικό εργαλείο εφαρμοσμένης δημοκρατίας.

Αναλυτική παρουσίαση του μαθήματος:
https://qa.auth.gr/el/class/1/600247259

3ο Εξάμηνο

Στο 3ο εξάμηνο σπουδών, οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες ασχολούνται με τη συγγραφή της Μεταπτυχιακής εργασίας.

Τύπος μαθήματος: Ε, ECTS: 30
ΜΔΕ_01 Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

Αναλυτική παρουσίαση του μαθήματος:
https://qa.auth.gr/el/class/1/600245829

Ή παρακολουθούν τέσσερα (4) μαθήματα επιλογής από τα προσφερόμενα μαθήματα ανά εξάμηνο.

Μαθήματα επιλογής

Τύπος μαθήματος: Ε, ECTS: 7.5
ΔΕ_002 Βασικές αρχές μετάφρασης και διερμηνείας

Αντικείμενο του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών και φοιτητριών στις βασικές αρχές της μετάφρασης και της διερμηνείας και η εξοικείωσή τους με αυτές τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Οι φοιτητές/φοιτήτριες έρχονται σε επαφή με τη βασική ορολογία της μετάφρασης και της διερμηνείας, καθώς και με τις σύγχρονες μεταφρασεολογικές θεωρήσεις, με έμφαση στις πολιτισμικές προσεγγίσεις του μεταφραστικού και διερμηνευτικού φαινομένου. Για την εμπέδωση της θεωρίας χρησιμοποιούνται παραδείγματα από διάφορα γλωσσικά και πολιτισμικά ζεύγη, κυρίως από αγγλικά-ελληνικά και γερμανικά-ελληνικά.

Αναλυτική παρουσίαση του μαθήματος:
https://qa.auth.gr/el/class/1/600247256

Η έναρξη και η λήξη των μαθημάτων και η διάρκεια των εξεταστικών περιόδων καθορίζεται με απόφαση της Συνέλευσης. Σε περίπτωση αναβολής μαθήματος, αυτό αναπληρώνεται σε συνεννόηση με τον διδάσκοντα/τη διδάσκουσα.

Eπικοινωνία

Γραμματεία: Κτίριο Διοίκησης «Καραθεοδωρή», 2ος όροφος
Υπεύθυνη: Αγγελική Εμμανουηλίδου (aemmanouilidou@del.auth.gr), τηλ.: 2310 995237
Διοικητική υποστήριξη: Έφη Ρογκογκού (erogog@del.auth.gr), τηλ.: 2310 991384
e-mail: info@del.auth.gr

Ιστοσελίδα Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας: www.del.auth.gr

Μιλάμε για το ΠΜΣ