ΠΜΣ «Διαπολιτισμική Επικοινωνία»

Διαδικασία επιλογής

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Κατηγορίες πτυχιούχων

1. Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

2. Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, που έχουν αναγνωριστεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τον ν. 3328/2005 (Α’ 80).

3. Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι/-ες και μόνο ένας/μία κατ’ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.

Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας

Επίπεδο γλωσσομάθειας στην αγγλική γλώσσα τουλάχιστον Β2.

Κριτήρια αξιολόγησης

  1. Βαθμός Πτυχίου/Διπλώματος (μέχρι 30 μόρια).
  2. Αναλυτική Βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα, καθώς και επίδοση σε Πτυχιακή Εργασία -εφόσον υπάρχει από τον πρώτο κύκλο σπουδών- σε γνωστικά αντικείμενα συναφή ή συγγενή με το πρόγραμμα του ΠΜΣ (μέχρι 5 μόρια).
  3. Γνώση της αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο Γ1 ή Γ2 (μέχρι 5 μόρια).
  4. Γνώση δεύτερης ή και άλλων ξένων γλωσσών σε επίπεδο Β2 (5 μόρια για κάθε ξένη γλώσσα και μέχρι δύο επιπλέον ξένες γλώσσες εκτός της αγγλικής).
  5. Συνέντευξη από αρμόδια Επιτροπή (40 μόρια).
  6. Επαγγελματική ή ερευνητική εμπειρία στην οποία να τεκμηριώνεται η διάρκεια και η συνάφεια με το περιεχόμενο του προγράμματος ειδικότητα απασχόλησης του υποψηφίου/ της υποψήφιας (μέχρι 5 μόρια).
  7. Επιστημονικές δημοσιεύσεις ή/και ανακοινώσεις σε συνέδρια συναφείς με το περιεχόμενο του προγράμματος (μέχρι 5 μόρια).

Βάση εισαγωγής θεωρείται το 60 στα 100 μόρια. Ο τελικός βαθμός προκύπτει από στρογγυλοποίηση στην πληρέστερη ακέραια μονάδα. Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, κατόπιν απόφασης της Συνέλευσης Τμήματος, γίνεται από αρμόδια Τριμελή Επιτροπή Επιλογής και Εξέτασης απαρτιζόμενη από μέλη ΔΕΠ που έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο. Η Επιτροπή καταρτίζει πλήρη κατάλογο με όλους τους υποψηφίους και όλες τις υποψήφιες και ύστερα από τον σχετικό έλεγχο, απορρίπτει όσους/ες δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το ΠΜΣ και καλεί σε συνέντευξη τις προκρινόμενες υποψήφιες και τους προκρινόμενους υποψηφίους που έχουν συγκεντρώσει τα προαπαιτούμενα.  Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση τον φάκελο δικαιολογητικών και τη συνέντευξη, καταρτίζεται ο τελικός πίνακας των επιτυχουσών και επιτυχόντων. Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα διενεργείται κλήρωση μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού εισακτέων της προκήρυξης.


Το επίπεδο γλωσσομάθειας της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται από με τους εξής τρόπους:

  • Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας του ν. 2740/1999 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του Ν. 3149/2003, καθώς και με τίτλους ή πιστοποιητικά τα οποία χορηγούνται από φορείς που πιστοποιούνται από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης γλωσσομάθειας του Υπουργείου Παιδείας (Π,Δ, 116/2006 Α ́115).
  • Πτυχίο Ξένης Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής.
  • Πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής.
  • Απολυτήριο τίτλο ισότιμο των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον έχουν αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή.

Διευκρινίζεται ότι η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας δεν αποδεικνύει τη γνώση ξένης γλώσσας (Π.Δ. 347/2003).
Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο και ακριβή μετάφραση του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας.

Τέλη φοίτησης και υποτροφίες

Οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/ήτριες καταβάλλουν στον ΕΛΚΕ ΑΠΘ ως τέλη φοίτησης το ποσό των 2400 ευρώ και η καταβολή του ποσού γίνεται ως εξής:

  • 800 ευρώ με την εγγραφή τους στο Α΄ εξάμηνο σπουδών.
  • 800 ευρώ με την εγγραφή τους στο Β΄ εξάμηνο σπουδών.
  • 800 ευρώ με την εγγραφή τους στο Γ΄ εξάμηνο σπουδών.

Επιστροφή τελών φοίτησης ανά εξάμηνο επιτρέπεται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, μόνο σε περίπτωση που υπάρχει εξαιρετικά σοβαρός λόγος για διακοπή κατ' αίτηση του/της φοιτητή/ήτριας και εφόσον ο/η φοιτητής/ήτρια αιτιολογήσει επαρκώς τους λόγους διακοπής του εγγράφως προς τη Συνέλευση Τμήματος το αργότερο εντός 25 ημερών από την έναρξη των μαθημάτων.

Προβλέπεται η απαλλαγή διδάκτρων σε μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ήτριες λόγω οικονομικών ή κοινωνικών κριτηρίων. Προϋπόθεση για τη χορήγηση του δικαιώματος δωρεάν φοίτησης είναι η πλήρωση προϋποθέσεων αριστείας (κατοχή βαθμού ίσου ή ανώτερου του 7,5/10 κατά τον πρώτο κύκλο σπουδών). Τα ακριβή κριτήρια και τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να υποβληθούν ορίζονται εδώ.

Προβλέπεται η απονομή υποτροφιών επίδοσης συνολικού ύψους 1.000 ευρώ  στους/στις μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες που θα συγκεντρώσουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία κατά την αποφοίτησή τους από το ΠΜΣ, στην κανονική διάρκεια σπουδών, δηλαδή των τριών πρώτων εξαμήνων.

Eπικοινωνία

Γραμματεία: Κτίριο Διοίκησης «Καραθεοδωρή», 2ος όροφος
Υπεύθυνη: Αγγελική Εμμανουηλίδου (aemmanouilidou@del.auth.gr), τηλ.: 2310 995237
Διοικητική υποστήριξη: Έφη Ρογκογκού (erogog@del.auth.gr), τηλ.: 2310 991384
e-mail: info@del.auth.gr

Ιστοσελίδα Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας: www.del.auth.gr

Μιλάμε για το ΠΜΣ